Na sušení vybíráme tvrdší zralá rajčata. Nejvhodnější jsou masitá, stejková nebo typu Marzano...
Rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky, cca 10 mm, rozložíme na rošty a posolíme. Usušíme podle návodu k danému typu sušičky. Správně usušená rajčata jsou pružná (gumová) a zachovávají si barvu, neměla by být vyschlá a spálená, ale ani mokrá. Při sušení průběžně kontrolujeme, prohazujeme plata, sesypáváme, postupně odebíráme, případně necháme chladnout přes noc a druhý den dosušíme.
Rajčata lze sušit i v horkovzdušné troubě, to ale
neusušíme najednou takové množství rajčat jako v sušičce a proces trvá
déle.
Do vymytých, dosucha vytřených skleniček, dáme pár plátků
česneku, čerstvou snítku či dvě saturejky a tymiánu, pár lístků bazalky a
napěchujeme usušená rajčata asi do 2/3 sklenice. Zalijeme po okraj horkým,
slunečnicovým olejem, cca 80 stupňů a skleničku uzavřeme. Obrátíme dnem vzhůru
a hned zpět.
Konzumujeme až po několika dnech, aspoň 14 dní, po naložení,
až rajčata nasají olej. Skladovat je lze i několik let v temnu, suchu a
chladu.
Lze přidat i chilli papričky, rozmarýn, kapary. Bylinky i papričky mohou být nasekané, čerstvé nebo sušené. Každá sklenička může být s jinou bylinkou. Lze zalít i olivovým olejem, ale ten je příliš výrazný a přebije chuť rajčat. Po snězení rajčat lze využít i olej, v kterém byla naložena, třeba na saláty apod.
Žádné komentáře:
Okomentovat