Quick look
162 g žitné mouky
135 ml vlažné vody
15 g olivového oleje z pokrutin nebo sádlo
1 zarovnaná lžička soli
1 lžička chlebové koření
1 menší syrový brambor
Příprava kvasu
80 ml vlažné vody
80 g žitné mouky
1 lžíce kvásku
Zamíchat v nerezové misce, přikrýt poklici a nechat 9-12 hodin kvasit (podle teploty), až bude řádně nakvašen. Ideální je doba, kdy kvas začne padat, tedy nebude vyklenutý nahoru, ale začne se propadávat. To pak bude mít největší chuť v těstě pracovat.
Příprava těsta (chleba 660 g)
Základní ingredience:
- kvas (viz. příprava kvasu)
- 162 g žitné mouky
- 135 ml vlažné vody
- 5 g soli (zarovnaná lžička)
Volitelné ingredience:
- 15 g olivového oleje nebo sádla
- syrový nastrouhaný malý brambor, klidně včetně slupky
- chlebové koření (drcený kmín, fenykl, koriandr v poměru 4:1:1)
- semínka (slunečnice, dýně, lněné semínko)
- smažená cibule (1-2 hrstky)
Postup
- Odebereme 1 lžíci kvasu na příště
- Základní + volitelné ingredience vhodíme do nerezové misky a nahrubo promícháme kvedlačkou
- Necháme cca 15 minut odpočinout, aby ingredience zvlhly
- Promícháváme hnětačem 5 minut, v půlce odspoda obrátíme špachtlí
- Vymažeme formu
- Nahňácáme a zarovnáme těsto ve formě
- Dáme kynout na 1-8 hodin (v pařáku kyne cca 1 hodinu)
- Jakmile je těsto u horní hrany, rozpálíme troubu
Pečení
Postup je pro horkovzdušné pečení. V klasické troubě budou časy delší.
- Vložíme plech s horkou vodou do trouby (cílem je začátek pečení v páře)
- Nahřejeme troubu na 230°C (trvá asi 15 minut)
- Vložíme formu s těstem, přikryjeme alobalem
- Pečeme 20 minut, stále na 230°C
- Vypneme troubu, pekáček necháme dalších 10 minut v troubě (po upečení má mít chleba uvnitř 95°C, měříme vpichovacím teploměrem)
- Vytáhneme pekáček, vyklopíme chleba.
- Položíme chleba na mřížku a necháme vychladnout cca 2 hodiny
- Po vychladnutí vložíme do chlebového pytlíku.
Tuning
- Zarovnaná lžička sójového lecitinu (E322, ZDE) nejen obohatí chleba o lecitin, ale i zlepší kvalitu těsta (wiki)
- K vymazání formy použijte Olej do pečících forem. Stačí 1x na 10 pečení. Forma zůstává čistá, pro klid duše ji můžete vytřít ubrouskem. Když už musíte, tak napustit vodou a nechat chvíli vařit. Saponátům se v tomto případě vyhněte.
- Pokud použijete jiný druh oleje k vymazání, dobře si prověřte, jak často budete muset formu vymazat, často vydrží jen jedno pečení.
Video
Další informace
Úprava pro keramický pekáček Tescoma
- Kvas 100 g žitné mouky + 100 ml vody
- Těsto 180 g žitné mouky + 154 ml vody
- Pečení 15 minut při 240°C + 30 minut při 180°C
Žádné komentáře:
Okomentovat