Ingredience
400 ml vlažné vody180 g žitného kvásku
540 g žitné mouky
3 lžíce (33g) olivového oleje z pokrutin
2 lžíce kmínu
1/2 lžičky fenyklu
1/2 lžičky koriandru
1 lžíce Solamylu (nebo 1x vařený brambor)
1 lžíce soli
1 zarovnaná lžíce Instantního špaldového kafe
Technologický postup
1. Vhodit ingredience do pekárny (UNOLD 68415)2. Program 8 (těsto, teig, 90 minut)
3. Nechat kynout do 3/4 objemu, obvykle 4-6 hodin (v chladu i déle)
4. Program 10 (pečení, backen, nastavit 60 minut)
5. Po upečení položit na rošt a na 2 hodiny překrýt vlhkou utěrkou, jinak je kůrka ostrá a tvrdá
Časy kynutí
Uvedené časy jsou naměřené.
- 190' při 22.5°C
Poznámky
- Místo jednotlivých složek koření lze použít Chlebové koření bio hrubě mleté (1 zarovnaná lžička). Je to pohodlnější a 3x dražší.
- Pokud mě tlačí čas, nechávám kynout v zavařovacím hrnci Professor ZVH273X, teplotu nastavím na 35°C, těsto shora přikryji obrácenou miskou, aby do něj nekapala zkondenzovaná voda.
- K plné spokojenosti vyzkoušen chleba z poloviční dávky surovin.
- Nahrazením cca 60g žitné mouky moukou hladkou pšeničnou docílíme lépe kynoucího těsta, které se nelepí a pěkně drží tvar.
Cenová kalkulace
Kalkulace je pro chleba pečený v litinovém pekáčku.
Další informace
- Pravý kváskový chléb - recept pro domácí pekárny
- Založení kvásku (video)
- Postup na základní pšenično žitný kváskový chléb (video)
- Žitný samostoják
- Vady chleba
- Vady chleba pohledem laika
- Péče o kvásek
- Recept na kvásek z žitné mouky od Marietty
- Jak udělat "věčný" kvásek a postup na bombastický pšenično žitný kváskový chléb
Žádné komentáře:
Okomentovat