neděle 1. února 2015

Recept na Loupáčka

Tak na úvod, aby bylo jasno na jaké úrovni se budeme bavit, nemám na mysli Ernesta Loupacka, mistra svobodných umění, klauna a herce s talentem na jazyky, který skvěle vaří a miluje zvířata, není to ten Mistr Loupáček, český Němec, rodák z Liberce, jeden z hrdinů trilogie Lovci orchidejí od Františka Flose.

Nebudeme se bavit o literatuře, nýbrž o gastronomii. Budeme se bavit o klasickém loupáčku, doma zadělávaném, doma pečeném a doma taky snědeném...

Recept mi poslal táta, ten ho zase získal od někoho jiného, tak jsem jen vyškrtal irelevantní kecy (jak, kdo, proč a že je to skvělé atd...) a ponechal jsem jen zdravé jádro upravené pro naprosté blbce, takže podle toho ten loupák upeču i vy...

Recept je na 8 loupáků, pokud vynásobíte vše dvěma, bude na 16. Prostě neúprosná logika a matematika funguje i tady.

Ingredience


  • 1/4 kostky droždí, tj. 10.5 g (proč má jedna kostička 42 g nevím, snad pozůstatek z koloniálních časů, nebo že by to bylo množství na 1 kg pšeničné mouky?)
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml vlažného mléka
  • 90 ml oleje (měl jsem zrovna řepkový, ale bude to asi jedno který, jen ne motorový)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • trošku (čajová lžička) nastrouhané (!) citrónové kůry 
  • špetka soli (tolik, kolik chytnete mezi palec a ukazováček)

Po vykynutí těsta se bude ještě hodit:

  • bílek na potření (zbyl od toho žloutku, co už je v těstě)
  • nemletý mák na posyp


Technologický postup


  1. Rozdrobit droždí, smíchat se lžičkou cukru a trochou mléka. Vznikne kvasnicová kašička, se kterou se pak dobře pracuje.
  2. K drožďové kašičce přimíchejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto - nechte kynout 30 min, poté těsto trochu promíchejte a nechte znovu kynout 30-40 minut.
  3. Po vykynutí těsto rozválejte do kruhu o síle asi tak 0,5 cm a ten si rozkrájejte na 8 trojúhelníků.
  4. Každý trojúhelník od širší strany srolujte do rohlíku, který hranou ruky ještě trochu poválejte, aby se spojily všechny vrstvy, vyválený rohlík pak zahněte do podkovy a naskládejte vedle sebe na pečící papír dál od sebe, aby se vám při pečení neslepily (3 rohlíky po každé straně plechu a dva doprostřed, kdo má nepraktický moderní čtvercový plech má smůlu).
  5. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut kynout.
  6. Poté dejte předehřát troubu na 180 stupňů, rohlíky pomašlujte bílkem a posypejte mákem.
  7. Pečte v troubě rozpálené na 180 stupňů do barvy vašemu oku lahodící (asi 20 minut).
  8. Sníme, nejlépe ještě teplé se studeným mlékem, ať je zážitek opravdu SILNÝ

Poznámky

  • Bod 1 můžete vynechat, ale zkušenost velí, že takto vykynou i zatvrzelejší kvasnice.
  • Bod 2 řeším tak, že to vrazím do domácí pekárny a nastavím Těsto - míchání a kynutí (UNOLD 68415, program č.8) a za hodinku a kousek mám promícháno i vykynuto. Pokud dáte dvojitou dávku, zvedne to dekl.
  • Bod 3 v dalším vyzkouším stejně, jak jsem pekl o studiích rohlíky ve vsetínské pekárně (zbourána, ne mou vinou), tj. 8 malých kuliček rozválím na placku a smotám.
  • Bod 4 můžeme vylepšit tak, že přidáme nějakou náplň. Zkoušel jsem jahodovou, meruňkovou a ostužinovou. Pak ještě brusinky a Nutellu. Příště vyzkouším tvaroh.
  • Bod 6 - Mašlování bílkem dodá loupáčků lesk, který následně podpoří chuť. Navíc z něho neopadají maková zrnka.
  • Bod 7 - nespalte to, finále je dost rychlé, zvláště pokud má trouba nespolehlivý termostat. Takže po 15 minutách pečení šup k okýnku trouby a mít oči na šťopkách!
  • Bod 8 - pokud píšu mléko, myslím mléko z krávy tura domácího (Bos primigenius f. taurus) a ne nějaké Milblu od Babiše a jemu podobných.


Že si ten život ale umíme užít!

2 komentáře:

  1. Úspěšně. (V krabičce, ze které jsem neuváženě nabídla spolubydlícímu byl jeden rohlíček a tři kousky buchty. Po jeho odchodu tam byly tři kousky buchty.)

    OdpovědětVymazat