čtvrtek 4. srpna 2011

Polévka z Condora

Po mnohaletém používání turistického vařiče Condor jsem se na přání mnoha (tj. jednoho) kamarádů uvolil k jeho testování a napsání tohoto krátkého, čistě vědeckého, pojednání. 


Motto: Věda začíná tam, kde začíná měření





Cíl testu
Testem se snažím získat odpověď na tři klíčové otázky, které jsou mi často kladeny v souvislosti s vařičem Condor, tzv. dřívkáčem:
  1. Jak rychle uvařím polévku?
  2. Jaká je spotřeba paliva?
  3. Kolik vydrží baterie ve dmychadlu?
Příprava
Aby vše odsýpalo a já nepobíhal zmateně kolem, nachystal jsem vše předem a rovnou si domluvil i fotografa, neboť jakmile jest zatopeno, nastává frmol.
Na snímku jsou (shora dolů):
  • Kotlík, který mi usnadní odvažování použitého paliva.
  • Ešus s Condorem společně v ochranném obalu.
  • Zápalky (sirky).
  • Roztápěcí dřívka. Nejsou nutně potřeba, ale zdálo se mi vhodné upozornit i na možnost jednoduššího rozdělávání ohně v nepříznivých podmínkách.
  • Instantní polévka (Maggi s játrovými knedlíčky a nudlemi, doba přípravy 10 minut).
  • 750 ml studniční vody o teplotě 15.9 st. C v odměrce.
  • Kuchyňská váha.

Na snímku chybí:
  • Teploměr (digitální).
  • Stopky (digitální).
  • Notebook (analogový).
  • Špaček tužky tvrdosti HB.
  • Vařečka délky 253 mm.
  • Otýpka ze země sbíraného a mírně zavlhlého smrkového klestí (palivo).

Instalace vařiče
Vařič je uložen uvnitř standardního ešusu (bez vnitřní malé misky) a celý je vložen do pevného ochranného obalu, takže očouzené nádobí nám nezašpiní batoh. V obalu zůstalo ještě trochu místa, třeba na PAPO (papírový podpalovač).


Vařič se skládá z podstavce (černý plechový kroužek), vařiče s nanýtovanými podpěrkami pro nádobu, elektricky poháněného dmychadla a dvoudílné hliníkové trubky pro přívod vzduchu z dmychadla do vařiče.


Samotný vařič je miska s dvojitými stěnami s otvory, kterými je vzduch vháněn do ohniště. Vznikne tím taková malá výheň, kde shoří kde co..., dřívka, šišky, kůra, lepenka, ...


Dmychadlo je upravený strojek na rozfoukávání grilu. Původní spínač byl výrobcem Condora odstraněn a byl doplněn páčkový spínač (zapnuto/vypnuto) a třípolohový přepínač regulující otáčky. Dále byly vylomeny 4 lopatky turbínky a ponechány pouze dvě.

Osobně jsem po čase změnil napájení (z velkého) na malý monočlánek a tak si otevřel cestu ke zkrácení bateriového krytu. Dmychadlo teď lze snadněji uložit do transportního obalu. 



Sestavený vařič připravený k testu.


Palivo
K zapálení a roztopení používám, pokud je mám v dosahu, noviny a špalíčky měkkého dřeva. V testu jsem jich použil hrst, tj. 16g.


K topení, jako určitý etalon, jsem použil drobně nalámané smrkové větvičky, sesbírané po 14 dnech vytrvalých dešťů a jednoho dne sucha, ze země v lesíku před domem. Přichystal jsem jich plný kotlík, tj. 200g.

Jak jsem již dříve předeslal, při testu mi pomáhali pomocníci. Na obrázku Cho Chang láme smrkové větvičky, za zaměřovačem neúprosné kamery Canon D400 je Charlie Párátko.

Začínáme
Abych co nejlépe simuloval podmínky v divoké přírodě, nechávám vodu ze studny chvíli odtékat a teprve pak ji použiji. Má teplotu necelých 16 st. Celsia.


Vlévám vodu do ešusu...


...a škrtám.

Čas 00'00"
Už to hoří. Dmychadlo zapínám na střední výkon až po krátkém rozhoření. Není to žádná věda, chce to jen cvik.


Celou dobu mám na ešusu položeno víčko a snímám jej pouze při měření teploty vody.

Čas 00'27"
Dmychadlo jeden na plný výkon, přikládám jak divý.

Čas 03'16"
Po třech minutách je teplota 47 st.C
Dmychadlo jede stále na plný výkon a topič (já) se námahou začíná rosit.


Čas 06'40"
Už to vře! 
Málem jsem to prošvihl, chtěl jsem změřit čas a teplotu řetízkování vody a než se teplota a fotograf ustálili, tak to začalo vřít. 

Čas 07'09"
Kde je ta polívka... aha, Cho ji už otevírá, tak šup tam s ní...

Jakmile začne polévka opět vřít, snížím výkon dmychadla na střední výkon. Jednak je to v manuálu od polévky, druhak by to vykypělo a třeťak toho má topič tak akorát dost.

Vařit budeme 10 minut na mírném ohni.

Čas 09'46"
Polévka pobublává, občas přihodím nějakou větvičku nebo na chvilku, jen abych se neflákal, přidám výkonu.


Čas 16'34"
Hotovo!


Posílám fotografa pro rohlíky a lžíce. Od chvíle, kdy jsem začal lámat větvičky to trvalo 23 minut. Vypínám dmychadlo a oheň rychle uhasíná. Všimněte si množství zbytku paliva.



 Čas 19'02"
Tak tohle je množství popela, které zbylo ve výhni. Teplota klesla natolik, že jej můžu vysypat a vařič schovat. Ale jdeme se ještě krmit...


Hotovo, šmytec
Po jídle uklízím vařič.

Zrovna tato činnost mě moc nebere, ne vždy všechny součásti srovnám napoprvé tak, abych zavřel víčko.


 Celková doba testu včetně konzumace byla 44 minut.

Rekapitulace
Takže to celé shrneme:

  • Čas přípravy: 5'30"
  • Čas pro uvedení vody do varu: 6'40"
  • Čas vaření: 10'00"
  • Množství připravené polévky: 750 ml
  • Spotřeba paliva: cca 170g (vč. roztápěcích dřívek)
  • Spotřeba elektřiny: slibuji, že odběr proudu změřím co nejdříve, dle výrobce vydrží velký monočlánek (velikost D) 8-10 hodin (50 jídel + 20 ešusů čaje).

Další informace a poznámky
  1. Stránky výrobce
  2. Recenze na Svět Outdooru
  3. Tato krása stojí cca 1200,-
  4. Pokud jste šikovní a ešus už máte, můžete si jej vyrobit sami, návod je třeba ZDE.
  5. Cena dmychadla je cca 120,- Kč, můžete si jej také vyrobit z ručního dmychadla dle TOHOTO návodu.

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    obávám se, že se již nevyrábí a budete si jej muset vyrobit sám, případně sáhnout po nějaké dřívkáči. Mně Condor stále funguje, tak jsem nějak nepátral po náhradě. Tuším, že se vyrábějí i nějaké bezbateriové na Peltierův článek, ale klasický monočlánek mi vydrží celou sezónu...

    OdpovědětVymazat